Tävlingsregel för Facebook 2016!

2016-12-01 11:07
tävlingsregler på Facebook

Vad gäller egentligen när du anordnar en tävling på Facebook?

Ho ho ho nu i juletider är det extra populärt att starta igång en tävling på sin Facebooksida. Du ser dem varje dag eller nästan varje gång du kikar runt på Facebook gilla & dela tävlingarna. Men hur står det till med dessa egentligen? Får det verkligen vara en del av tävlingsmomenten att man endast ska gilla och dela ett inlägg?  Nedan reder jag ut vilka regler som företagare behöver känna till!

Först och främst är det två aktörer som du ska ta hänsyn till när du funderar ut hur din tävling ska utformas. Den ena är Lotteriinspektionen och den andra är Facebook.

 Facebooks aktuella reglerna som gäller för tävlingar är:

1. Du får inte begära att någon ska “dela inlägget” vare sig på sin egen tidslinje eller på någon väns tidslinje.

2. Du får inte begära att någon ska @tagga sin vänner i inlägget för att vara med och tävla.

Det här med att tagga innehåll får du heller inte göra hursomhelst. Tänk på att det inte är tillåtet att tagga varje sig, dig själv eller någon annan i en bild där du faktiskt inte syns. Du får heller inte uppmuntra någon att tagga sig själv eller vän i en bild där ni inte syns.

3. Det måste framgå klart och tydligt att Facebook inte på någotvis varit med och administrerat tävlingen.

4. Tävlingen får anordnas ENDAST på företagets företagssida eller på en applikation som du kopplar ihop med din Facebooksida.

Tänk även på att när du anordnar en tävling på Facebook så gör du det på din egen risk.

Såhär säger Lotteriinspektionen angående tävlingar på sociala medier:

På sociala medier är det allt vanligare att företag och privatpersoner uppmanar besökare att delta i olika aktiviteter, t.ex. att ”gilla” något eller ”dela” något med sina vänner. Genom att göra detta deltar man sedan i någon form av utlottning där man kan vinna biljetter, pengar eller varor. Ett arrangemang som avgörs med slumpens hjälp, är ingen tävling utan räknas som ett lotteri och kräver tillstånd. Tillstånd kan inte ges till privatpersoner eller företag.

Tävling
Om utgången i arrangemanget avgörs av någons prestation till exempel en bedömning av någons förslag till en slogan eller att deltagaren kan svaret på fler kunskapsfrågor än andra som deltar, är det normalt sett inte fråga om ett lotteri. Prestationsmomentet får dock inte vara för enkelt för då kan det fortfarande anses vara ett lotteri, en helhetsbedömning av arrangemanget måste alltid göras.

Här kan ni läsa mer om skillnaden mellan lotteri och tävling.

Hoppas att du fått koll på vad som gäller och vilka faktorer du ska ta hänsyn till när du anordnar tävlingar på Facebook. Var kreativ och hitta på en kampanj som följer dessa regler och lagar nu!

Merry Christmas!

Vilka regler gäller för Facebooktävlingar

 

Tags: , , , , , , , , ,

Kategorier: , , , , , ,